dijous, 27 de novembre del 2008

Badalona per l’amnistia - 1976

El febrer de 1976 va començar amb les manifestacions de Barcelona en demanda d’amnistia pels presos politics, es varen celebrar els dies 1 i 8 amb una forta repressió per part de la policia franquista. Desprès un centenar de badalonins varen demanar al govern civil permís per fer una manifestació pro amnistia el dia 29, resulta que el Govern Civil no va rebre la petició. Va ser en una reunió amb l’alcalde Caballeria, feta la vigilia, la que va “permetre” que es fes la manifestació responsabilitzant als convocants de l’ordre de la mateixa, i posant al front un cotxe de la Policia Municipal per dirigir el tràfic.Va ser la primera manifestació tolerada desprès de la mort de Franco a tot Espanya, i varen assistir Lluís M. Xirinacs, Ferran García Faria i Joan Reventós.

Titulars de "El correo catalán" dies 29/02 i 2/03 (Hemeroteca Museu de Badalona)

Poema de Josep Gual Lloberes (Del llibre Aboco el sac)

divendres, 21 de novembre del 2008

Carme 2008- El bateig

Quan hi havia un bateig els nens i nenes anaven a l'església a esperar-ne la sortida del nou nat i a cridar "tireu confits, que sou escarrensits, si no en voleu tirar el nen es morira"


Els convidats al bateig anaven a l'església amb carruatges anomenats "faetons" que tenien els seients a banda i banda amb capacitat per sis o vuit persones.

Era normal que el nounat el portes en braç la llevadora i que els padrins fossin els encarregats de dur i tirar les llaminadures a la quitxalla.
Clicant sobre les fotos es poden veure més grans.

dilluns, 17 de novembre del 2008

Mort a trets de quatre obrers de Badalona- El dia 26 d’agost de 1918

Ara fa 90 anys dels fets que van acabar amb la vida de quatre badalonins per trets disparats, a la plaça de La Vila des dels pòrtics de l’Ajuntament, però desgraciadament, la mort a trets d’obrers i persones civils en defensa dels seus drets, és un fet que encara continua produint-se al mon massa habitualment.
L’any 1982, estudiant sociologia a l’ICESB de Barcelona, vaig començar un treball de l’assignatura d’història sobre aquests fets, per motius de feina i política vaig deixar els estudis sense acabar. I ara al jubilar-me volia acabar-lo. He recuperat documentació, però altres feines que tinc entre mans de moment no em permeten dedicar-m’hi, com que la tecnologia actual (Internet) dona instruments per poder estudiar el tema als interessats deixo aquí la documentació recollida per que pugui ser consultada i els badalonins coneguem millor aquest episodi de la nostra historia.
S’han fet dos treballs sobre la vaga de la Casa Cros del 1918, que va ser el desencadenant d’aquest tràgic fet, i és poden baixar des de la web del Cedall.
El llibre de Joan Manent, Records d’un sindicalista llibertari català, pàg. 33 a 46 (recerca a PDF pàg. 16)
El llibre de Jordi Albaladejo i Joan Zambrana, Joan Peiró a Badalona 1905- 1920. pàg. 121 a 129 (recerca a PDF pàg. 135).
La documentació que he recollit de diverses fonts tant locals (arxiu històric del Museu Municipal de Badalona) com estatals (Hemeroteca de Barcelona, ca l’Ardiaca, o Internet) és poden consultar baixant els 2 fitxers comprimit que he deixat a Rapidshare. Espero que us sigui d’interès.
Si voleu saber que hi ha baixeu aquest document Word.

1918 Vaga Casa Cros (179.627 KB)

PremsaBDN (118.675KB)

dimecres, 5 de novembre del 2008

Nevada de 1962 a Badalona

Els banys Titus nevats, bona foto




Un nou video aquest de ramonmasip. El dia de Nadal de 1962 va caure una gran nevada a Badalona, tocant a mar, mai vist. El meu record és de una vigília de Nadal amb molt de fred i un cel molt gris, anava a treballar pel carrer Quintana Alta i les mans em quedaven gelades. L’endemà la nevada i durant molts dies la neu gelada al pati de casa que com no li tocava el sol no es fonia.Mireu al segón 43 la façana del antic cine Picarol i les obres de l’edifici derrera de l’Ajuntament, curiòs no?.